Vill du bli snickare?

Sedan ett par år tillbaka arbetar jag här i Stenungsund, som snickare. Men jag har jobbat i yrket i många, många år innan, men i andra städer. Jag började min bana som snickare i Norrland, där jag också tog min examen. Jag har alltid gillat byggbranschen och även om det är ett tungt jobb ibland, så tycker jag det är mycket givande. Här i Stenungsund finns mycket att göra på fritiden om man älskar havet och salta bad, och har ännu så länge inte ångrat att jag flyttade hit.

När man blir snickare börjar man ofta sin karriär som lärling. Man jobbar då i ett företag under handledning av en erfaren yrkesman och lär sig grunderna i yrket. När man har tagit lärlingsexamen är man redo att jobba självständigt, och det är då man börjar tjäna riktiga pengar.

Man kan även gå en yrkesutbildning på ett yrkeshögskola, eller läsa på en civilingenjörsutbildning med inriktning mot byggnadsteknik. Det finns olika specialiseringar man kan välja mellan när man jobbar som snickare. Man kan till exempel välja att specialisera sig på montage av byggnadsställningar, som är de stora ramverken runt byggarbetsplatser. Man kan också välja att jobba med tillverkning av träföremål, som möbler eller snickerier.

Oavsett vilken specialisering man väljer så är det alltid bra om man har goda kunskaper i matematik och teknik, för det är mycket måttagning och beräkningar som man gör när man jobbar. Det är också viktigt att ha god fysik, eftersom det är ett tungt jobb där man bär och lyfter mycket. Det är också en fördel om man har ett intresse för trä, då det är det material man jobbar mest med.

Detta är ett yrke som passar bra för personer som gillar att jobba med händerna, och som har lite mer praktiskt inriktade intressen. Ett mycket bra jobb!!!